איך מחזקים את הלמידה העצמאית של העובדים?
- שרי גורן טרבס
- 24 בנוב׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
מתי אנחנו לומדים הכי טוב? כאשר אנחנו לומדים מתוך צורך עכשווי או מתוך עניין אישי. אלו המקומות שגם נוכל ללמוד באופן עצמאי.
למידה עצמאית מתוך עניין או צורך אמיתי היא זאת שתהיה הכי משמעותית גם לתפקוד של העובדים, בביצועים הקרובים או בתפקיד אליו הם שואפים.
אז איך הארגון יכול להתחבר ללמידה העצמאית של העובדים ולעודד אותה?
למידה עצמאית זה מאתגר. יותר קל כשמישהו מתכנן לי את תוכנית הלמידה, מלמד אותי ומתרגל אותי ואף בוחן ובודק איך התקדמתי. כשלומדים לבד נדרשת מוטיבציה פנימית חזקה ויכולת התמדה, וכן אסטרטגיות ללמידה אפקטיבית.
לכן קשה לצפות מהעובדים שילמדו בעצמם תכנים ומיומנויות שאין להם צורך עכשווי או עניין אישי משמעותי בהם. גם אם יש בהם את הרצון, ואפילו אם חייבנו אותם ללמוד - זה תמיד יתנגש במשימות עבודה דחופות והעדפה לנצל את הזמן להתקדמות בעבודה. אני קיבלתי לאחרונה משימת למידה בעבודה, ללמוד קורס מקוון חדש. ניסו בכמה דרכים לגרום לנו העובדים ללמוד אותו, המליצו ושיבחו את התכנים שבקורס, אפילו נתנו לנו דדליין ואמרו שיעקבו אחרי ההתקדמות. כמה עובדים למדו את הקורס? לא הרבה. אי אפשר להגיד שהוא לא היה בנושא רלוונטי לתחום העשייה של הארגון, דווקא רלוונטי מאוד. אבל הוא לא ענה לי על צורך מיידי בעבודה, ואמנם נראה לי מעניין סך הכול אבל לא מספיק כדי שאצליח לפנות לי זמן, להתרכז ובעיקר להתמיד בכל הקורס.
עובדים אמנם רוצים ללמוד בקצב שלהם ובזמן שנוח להם, אבל זה לא קורה בקלות. זה לא אומר שצריך לוותר עליה. למידה עצמאית יכולה להיות הכי אפקטיבית כאשר היא נעשית מתוך צורך עכשווי (למשימה שאני צריכה לעבוד עליה מחר) ובאופן המשולב בעבודה עצמה.
כשלמדתי איך לבנות אתר בוויקס עשיתי את זה בצורה עצמאית לגמרי, השקעתי הרבה והתקדמתי מדהים. זה עבד כי זה הגיע מתוך צורך, וכי למדתי תוך כדי עבודה. כל פונקציה שלמדתי שימשה אותי רגע אחרי, וכל ניסיון שעשיתי, גם אם הוא לא הצליח, לימד אותי לקראת הצעדים הבאים. וזה לא שלא השתמשתי בעזרי למידה, נעזרתי בסרטוני הדרכה וקבוצות בפייסבוק, התייעצתי עם אנשים והקשבתי לפודקאסטים. למידה עצמאית במיטבה. מה הסוד? שני סודות: חיבור לצורך ויישום בעבודה.

אז בתור מחלקת הלמידה, אנחנו יכולים לשמוח שזה קורה, אך האם יש לנו מה לעשות מעבר לזה?
כן. הלמידה העצמאית של העובדים יכולה להיות רחבה ורלוונטית יותר לארגון, היא יכולה להיות אפקטיבית ומשמעותית יותר לביצועים, והיא יכולה אפילו להשפיע על שאר הצוות ולעודד למידה של אחרים. כאן אנחנו נכנסים לתמונה.
הנה כמה רעיונות לעידוד למידה עצמאית של העובדים:
ראשית נרצה לעודד את הלמידה העצמאית של העובדים ולחזק את המוטיבציה לעשותה. זה עניין של תרבות ארגונית, מודלים להשראה וכמובן ציפיות ההנהלה. חשוב לחבר את ההנהלה ליתרונות שבלמידה כזאת, כך שיראו בה את הערך ויעודדו אותה. אפשר לפעול להרמת המוטיבציה דרך מפגש שיא בנושא, קמפיין סוחף או כל דרך אחרת המניעה לפעולה.
השלב הבא הוא כלים פרקטיים. אפשר להתחיל בסדנה ללמידה עצמאית אפקטיבית שמחזקת את הרציונאל ונותנת כלים ושיטות ללמידה מוכוונת ביצועים ותוך כדי עבודה.
אבל אסור לעצור שם. את התפיסה והכלים צריך להטמיע, ובשביל זה צריך תהליך מתמשך. תחילתו של התהליך בשיח מכוון בין העובדים ומנהליהם בו מעלים את הצרכים של העובד בלמידה וגם את תחומי העניין והפיתוח המקצועיים וכיצד אלו מתחברים לתפקיד הנוכחי, לפרויקטים עתידיים או לשינויים הצפויים בתפקיד. לוקחים את זה שלב נוסף קדימה ומכניסים משימות והתנסויות לתוכנית העבודה המאפשרות למידה וחיזוק של המיומנויות הדרושות.
Comments